Rolnictwo jest jednym z najprężniej rozwijających się gałęzi gospodarki. Autonomiczne pojazdy, drony, bio-preparaty czy modyfikacje genetyczne to tylko niektóre przykłady technologii, które znajdują zastosowanie przy nowoczesnej produkcji żywności. Należy jednak wspomnieć, że pomimo ogromnej dostępności innowacji, nie zawszę są one chętnie wdrażane na szeroką skalę. W efekcie, obok innowacyjnego, rolnictwo równie często określane jest mianem tradycyjnego. Czy oba te aspekty stoją zatem wobec siebie w sprzeczności? W ramach niniejszego artykułu przedstawione zostaną wybrane aspekty tego zagadnienia.
1.
Czy innowacja wypiera tradycję?
Wdrażanie nowych, innowacyjnych
technologii w rolnictwie bardzo często hamowane jest, z uwagi na możliwość
obniżenia produktywności gospodarstwa bądź spadek jego rentowności. Obawy te wynikają
z czynników ryzyka, powstających nieodzownie przy każdej ingerencji w proces
technologiczny. Czy powinny stanowić one jednak barierę nie do przeskoczenia?
Odpowiedź na to pytanie jest trudne i powinno zostać zaadresowane indywidualnie
do konkretnego przykładu. Jeżeli wprowadzana innowacja obejmuje zakresem całość
działalności, zmieniając w sposób rewolucyjny jej istotę, to faktycznie może
mieć ona negatywny wpływ na prowadzoną działalność (posiada duży czynnik
ryzyka). Jeżeli jednak postęp realizowany jest w sposób przemyślany i zrównoważony,
to ryzyko wystąpienia ewentualnych problemów ulega istotnemu obniżeniu.
2.
Bariery technologiczne i pokoleniowe
Niechęć do wprowadzania innowacji
w produkcji rolnej może odnosić się także do specyfiki omawianej gałęzi
gospodarki. Gospodarstwa rolne, to niejednokrotnie instytucje rodzinne, zarządzane
i prowadzone przez wielopokoleniowe zasoby kadrowe. Sprawia to w praktyce, iż
wprowadzanie nowych, często zaawansowanych rozwiązań może spotykać się z oporem
wynikającym z bariery technologicznej. Ogromny postęp w komputeryzacji,
telekomunikacji i biotechnologii sprawił, że rzeczy zrozumiałe i oczywiste dla
ludzi młodych mogą wydawać się na pozór nie do przyswojenia dla starszego
pokolenia. W takich przypadkach należy się nie zniechęcać i podążać za maksymą „nie
taki diabeł straszny jak go malują”. Bardzo często nowoczesne urządzenia posiadają
wiele rozwiązań ułatwiających dostęp dla osób niezaznajomionych z nowinkami
technologicznymi. Rozwiązania te poza prostymi skrótami oraz intuicyjnym projektem
dotyczą również możliwości zmiany wielkości czcionek czy nawet funkcję
czytające wyświetlany tekst. Niestety bardzo często są one ukryte bądź pozornie
niewidoczne dla użytkownika sięgającego po dany fragment innowacji po raz
pierwszy. W takich przypadkach rada osoby trzeciej może zdziałać cuda.
3.
Społeczny aspekt innowacyjności
O zachowaniu tradycyjnego
charakteru działalności rolniczej przemawia również jej tzw. Ekologiczność. W
ogólnej świadomości stare metody uprawy roślin czy hodowli zwierząt są tymi
najzdrowszymi oraz mającymi najmniejszy negatywny wpływ na środowisko. Wskazana
teza potęgowana jest przez liczne działania marketingowe, ukierunkowane na
promocję bio-żywności. W dużym uproszczeniu podejście tego rodzaju ma dużo słuszności,
jednakże wskazać należy w tym miejscu, iż nie zawsze jest ono w 100% prawdziwe.
Istnieje wiele nowoczesnych rozwiązań, które nie tylko nie wpływają negatywnie
na jakość powstających produktów rolnych, ale wręcz przeciwnie przyczyniają się
do ich poprawy. Jako przykład podać można wykorzystanie dronów do mapowania
zawartości substancji odżywczych w glebie. Zabieg tego rodzaju poprzez dostarczenie
informacji o stanie gleby w danym punkcie może prowadzić do znacznie bardziej
precyzyjnego doboru intensywności nawożenia. W efekcie, ogół upraw prowadzony
będzie w sposób świadomy a straty substancji odżywczych, powstające na skutek
przenawożenia ulegną znaczącemu ograniczeniu.
4.
Podsumowanie
Podsumowując, decyzję o modernizacji
gospodarstwa należy podejmować z uwzględnieniem wielu czynników mogących mieć
wpływ na funkcjonowanie i rentowność danego przedsięwzięcia. Warto zapoznać się
z daną technologią przed jej wdrożeniem oraz rozważyć wszystkie jej wady i
zalety. W kontekście tak zwanego zrównoważonego podejścia najważniejsze jest
bilansowanie 3 czynników: aspektu ekonomicznego, środowiskowego i społecznego.
Oznacza to w przybliżeniu, że każde nowe rozwiązanie powinno zwiększać potencjał
ekonomiczny produkcji przy jednoczesnym ograniczeniu obciążenia dla środowiska.
Ważny jest także aspekt społeczny, który w odniesieniu do rolnictwa przekłada
się na produkcję zdrowej i smacznej żywności.
Komentarze
Prześlij komentarz